RoyalHoliday

Creta – prima destinatie turistica a Greciei

Creta – cea mai mare insula a Greciei

 

Cea mai mare insula a Greciei si a cincea din Mediterana, Creta are o latime de aproximativ 260 km si latime intre 14 si 60 km si 1040 km. de coasta.

Taram legendar, supranumita Insua lui Zeus intrucat, conform legendei, Zeus a fost nascut de Rhea intr-o pestera de pe aceasta insula in dorinta de a se ascunde de Cronos care mancase primii patru fii ai lor temandu-se ca intr-o zi unul din fii lui il va distruge. Unul dintre numerosii copii legendari a lui Zeus a fost Minos care ar fi trait in insula Creta si ar fi condus poporul minoic, inaitasii actualilor locuitori ai insulei. Despre  Zeus te poti informa aici.

Cert este faptul ca, intre anii 1900 si 1931 Sir Arthur Evans a facut sapaturi arheologice care au dus la descoperirea palatului din Cnossos, construit in jurul anului 1500 i.Hr.,palatul legendar al Regelui Minos.

In decursul istoriei Creta a cunoscut succesiv ocupatia romana, bizantina, venetiana si otomana, semnele ultimelor doua fiind inca foarte vizibile in asezarile insulei.

In prezent Creta este parte a Greciei, administrativ -teritorial impartita in patru prefecturi. De la vest la est acestea sunt: Chania cu capitala la Chania, Rethymno cu capitala la Rethymno, Heraklion cu capitala la Heraklion si Lassithi cu capitala la Agios Nikolaos. Nu exista o capitala a insulei desi cel mai mare oras este fara indoiala Heraklion.

La Heraklion se afla si cel mai mare aeroport al insulei. Al doilea aeroport ca numar de pasageri este Chania. Intr-un clasament al numarului de turisti ajunsi cu zboruri charter in Grecia Heraklion ocupa primul loc cu aproximativ 2,5 milioane/an urmat de cele din Rodos, Corfu, Kos, Chania, Zakynthos. Aeroportul din Chania primeste anual aproximativ 800.000 turisti doar pe zboruri charter.

Principalele ramuri economice prezente in insula sunt turismul si agricultura. Aproximativ 30% din capacitatea de cazare a Greciei la clasificarea 5* se afla in Creta. Creta contribuie cu aproximativ 5* la PIB-ul Greciei.