RoyalHoliday

Ce ar fi bine sa stii inainte de prima vacanta in Dubai

Dubai – inceputurile

 

Dubaiul modern pare ca isi incepe istoria in jurul anului 1833 cand tribul Bani Yas, compus din aproximativ 800 membri si condus de familia Maktoum s-a stabilit la gura canalului natural cunoscut astazi sub denumirea de Dubai Creek. Cei din familia Maktoum(care conduc si astazi Dubaiul) au sesizat potentialul acestui canal ca port natural. In continuare s-au dezvoltat practicand diverse activitati precum: pescuitul, cautarea de perle si mai apoi navigatia si comertul. In 1971 emiratul a format statul Emiratele Arabe Unite alaturi de Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm al Quwain, Fujairah si in 1972 Rah al Khaiman.

Moneda emiratelor este dirham. 1 dirham este aproximatin 1,15 ron.

Dubai – cum ajungi

Princilala modalitate de a ajunge in Dubai este pe calea aerului. Emiratul este deservit de doua aeroporturi: Dubai International(in Deira) si Al Maktoum International(in Jebel Ali). De la ambele aeroporturi sunt disponibile solutii de transport in comun catre orice punct din oras.

Dubai – unde te cazezi

In materie de cazari Dubaiul prezinta o varietate uluitoare. Principalele intrebari ar trebui sa fie daca vrei sa stai in zonele vechi sau in cele mai noi, mai aproape sau mai departe fata de Marea Arabiei.

Zonele vechi(Deira, Bur Dubai) au inca farmecul metropolelor arabe, aspectul de furnicar si obiective legate de inceputurile emiratului. Astfel aici se afla Dubai Creek, bazarul de mirodenii si bazarul de aur. De asemenea aici poti vizita Muzeul Dubai(exponate care ilustreaza trecutul poporului sub toate aspectele) si unele dintre primele constructii ale emiratului.

Zonele noi(Dubai Marina, Jumeirah, Dubai Internet City, Dubai Media City, samd) poarta emblema Dubaiului modern: zgarie-nori, constructii futuriste, minuni tehnologice. In opinia mea cea mai frumoasa zona este Dubai Marina. Aici se afla un canal artificial folosit ca port pentru ambarcatiui de agrement si inconjurat de o promenada de aproximativ 7 km. Pe aceasta promenada gasesti hoteluri, cladiri de apartamente, restaurante, terase, magazine plus un mall. In apropiere se afla Jumeirah Beach Residence – un alt ansamblu luxos de hoteluri pe cea mai frumoasa sectiune din plaja Jumeirah.

Trebuie sa stii ca exista diferente foarte mari de tarife intre zona veche si zona noua a Dubaiului – nu doar in materie de tarif al cazarii ci si de restaurante, magazine si cumparaturi.

Dubai – unde faci plaja

In general plajele in Dubai sunt frumoase, largi,nisipul fin si intrarea lina.

In zona veche am fost impresionat de Al Mamzar Beach Park. Este un club de plaja superb, cu un cost modic al intrarii(aprox 5 dirham), alcatuit din patru golfuri. Nisip fin, palmieri, parcuri, piscine si locuri de joaca pentru copii. Sezlongurile sunt disponibile la cerere pentru 20 dirham/zi. Langa se afla plaja publica Mamzar, amenajata cu dusuri, toalete, mese si banci, absolut gratuita.

In zona noua cea mai frumoasa plaja se afla probabil in zona Jumeirah Beach residence, langa Dubai Marina. Accesul este gratuit. Sezlongurile sunt insa mult mai scumpe-110 dirham/zi. La fel orice alt serviciu – bauturi, inghetata, mancare samd. Dar exista si plaja publica Jumeirah, minim amenajata unde nu vei gasi sezlonguri nici macat contra cost. Sunt si cateva hoteluri exclusiviste care au plaja lor proprie dar acest lucru in Dubai este o raritate.

Dubai – ce sa faci si ce sa vezi

  1. Burj Khalifa si Dubai Mall. Acest ansamblu imobiliar care include cea mai inalta cladire din lume si cel mai mare mall pe plan mondial este obligatoriu de vizitat daca ajungi in Dubai. Recomandabila este si urcarea in Burj Khalifa(se ajunge pana la nivelul 125 si costa aproximativ 120 dirham).

  2. Insula artificiala Dubai Palm. Se poate vizita atat la pas cat si pe deasupra, cu monorailul.

  3. Hotelul Burj al Arab – unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, construit pe propria lui insula artificiala. La momentul inaugurarii era cea mai inalta cladire cu destinatie de hotel din lume.

  4. Bazarul de condimente si bazarul de aur.

  5. Un safari cu jeep-urile in desert pe dunele de nisip rosu urmat de o cina traditionala cu show arab intr-o tabara.

  6. O excursie in emiratul vecin – Abu Dhabi(dupa parerea mea urmatorul mare star al turismului mondial). Aici poti vedea celebra moschee Shikh Zayed, insula Yas cu circuitul de Formula 1 si Ferrari World, palatul presedintelui Emiratelor si hotelul Emirates Palace, probabil cel mai luxos din lume.

  7. Croaziera de seara cu cina pe o ambarcatiune traditionala – dhow.